Pleeggezin worden voor een opvanghond

Pleeggezin worden

Het leven in Nederland is voor de adoptie-honden totaal anders dan op Gran Canaria. Om te wennen aan hun nieuwe leefomgeving plaatsen wij onze viervoeters de eerste weken in Nederland in pleeggezinnen. Wij zijn altijd op zoek naar betrokken en ervaren fosterfamilies, vooral in de regio Gelderland. Ben jij een echte dierenliefhebber, maar heb je nog niet zoveel ervaring met buitenlandse honden? Ook dan kan je je opgeven. Wij zoeken voor elke hond precies de juiste pleegouder of het juiste pleeggezin. Ook als je minder ervaring hebt zoeken we naar een hond die bij jou past. In alle gevallen krijg je van ons alle ins en outs over de desbetreffende viervoeter, door middel van gesprekken, een karakterbeschrijving en foto’s en video’s. Zo kunnen we beoordelen of jullie een goede match zijn. De grootste beloning voor jou? De enorme trots en vervulling die het bijdragen aan een gered dierenleven je geeft!

Wat doe je als pleeggezin?

Vanaf het moment dat de hond aankomt in Nederland zijn jij en je gezin als opvangfamilie zijn anker. Jullie dragen zorg voor zijn begeleiding, verzorging en socialisatie. Sommige honden die naar Nederland komen, dragen een rugzakje met zich mee. Soms hebben ze veel stress ervaren van de lange, vermoeiende reis. Andere honden zijn juist vanaf het eerste moment dankbaar, vrolijk en genieten volop. In beide gevallen sta jij voor hem klaar om hem rust, tijd, ontspanning, opvoeding en liefde te bieden. Alles in de juiste verhouding en in het tempo waar de viervoeter behoefte aan heeft.

In de tijd dat jij en je hond samen zijn, zorg je voor nieuwe updates en leuke karakterbeschrijvingen, foto’s en video’s van jullie Spaanse schone. Dat is erg belangrijk, want een goede beschrijving en mooie foto’s en video’s bepalen voor een groot deel zijn kans op een nieuw baasje!

Als pleeggezin ontvang je ook potentiële adoptanten die kennis willen maken met jouw logee. Dát is juist de kracht van het adopteren van een hond die bij een fosterfamilie verblijft: zo kan je direct zien of er een klik is. De waarnemingen van jou als pleegouder tijdens zo’n bezoek zijn erg waardevol voor ons team en het herplaatsen van je viervoetige vriend zal altijd in overleg met jou gebeuren.

Waar zorgen wij voor?

– Een uitgebreid intakegesprek vooraf. Zo zorgen we ervoor dat elk opvanggezin een hond toegewezen krijgt die past bij hun gezinssituatie, wensen, kwaliteiten en ervaring.

– Transport. Wij halen de hond op van de luchthaven en brengen hem naar jullie toe, zodat hij zo snel mogelijk tot rust kan komen na de lange reis.

– Begeleiding door een ervaren regiocoördinator. Deze houdt nauw contact en kan al jullie vragen beantwoorden en hulp bieden als dat nodig is.

– Voer en materiaal. Wij zorgen voor voer en benodigdheden als riempjes, mandjes, speeltjes en al het andere wat een viervoeter nodig heeft.

– Medische zorg. Een bezoek aan de dierenarts wordt altijd gecoördineerd door de regiocoördinator of een teamlid van Honden zonder Toekomst.

– Passende ondersteuning. Gastgezinnen voelen zich door ons gesteund. De taak om (mogelijk) een hoopje ellende te verzorgen, te socialiseren en weer plaatsbaar te maken, kan zwaar zijn. Wij zijn er voor je met raad en daad. Ook schakelen we professionele hulp in wanneer dit nodig is en je dit als pleeggezin niet zelf kan betalen. Voorwaarde is wel dat je je daadwerkelijk wilt inzetten om bij te sturen waar nodig. Als er tóch sprake van een mismatch blijkt te zijn, zorgen we uiteraard ook voor een passende oplossing.

Wat zoeken wij in een pleeggezin?

– Serieuze inzet. ALLE gezinsleden moeten voor 100% achter deze belangrijke keuze staan en mee willen werken.
– Flexibiliteit. De honden komen vaak ‘s nachts op de plaats van bestemming aan. Teamleden van Honden zonder Toekomst halen de hond op van de luchthaven en brengen hem naar of nabij jullie woonplaats, maar het helpt ons enorm wanneer pleeggezinnen zich hier flexibel op aan kunnen passen. Eigen vervoer is ook noodzakelijk, niet alleen om jullie logee op te halen, maar ook als er bijvoorbeeld een bezoekje aan de dierenarts nodig is.

– Doorzettingsvermogen. Het opvangen lijkt soms romantischer dan het is. Het idee om een viervoeter te begeleiden naar een nieuw leven is fijn, maar er kunnen haken en ogen aan zitten. Zo zijn niet alle honden gesocialiseerd en kunnen ze angstig zijn voor veel dingen. Vaak zijn ze nog niet zindelijk of gewend aan het leven in huis. Veel tijd, geduld, aandacht en liefde is dus een must.

– Ervaring is een pré, maar zeker geen eis. Tijdens de intakeprocedure stellen wij vast wat voor soort hond bij een pleeggezin past. Ook voor minder ervaren gezinnen kunnen we meestal wel een logeetje vinden. Wél is het zo dat de mate van ervaring van invloed kan zijn op de termijn waarop wij een bij jou passende hond vinden.

– UBN-registratie. Per 1 november 2021 zijn de regels voor het ‘importeren’ en opvangen van honden uit het buitenland aangescherpt. Wanneer je hobbymatig helpt bij het opvangen van gezelschapsdieren, moet je daarvoor eenmalig een UBN-nummer aanvragen. Zolang je niet meer dan 20 honden per jaar opvangt, heb je hier geen diploma’s voor nodig. Alle actuele informatie over het aanvragen van een UBN-nummer vind je hier.  Ons team helpt je graag bij het regelen van de formaliteiten.

Zijn er risico’s?

Honden zonder Toekomst probeert altijd te zorgen voor een goede match en risico’s zoveel mogelijk te beperken. Sommige honden kunnen echter een grijpgraag bekje hebben en ongelukjes in huis zijn voor eigen risico van de pleegouders. Ons advies is dan ook te zorgen dat favoriete kleding, afstandsbedieningen, mobiele telefoons en andere zaken buiten bereik van jullie logee blijven. Gelukkig komt het in de praktijk maar zeer zelden voor dat er – afgezien van een paar aangevreten pantoffels – schade ontstaat.

Hoe meld ik me aan?

Klik HIER voor een online aanmeldformulier. Daarin staat een aantal vragen. Probeer deze zo volledig mogelijk te beantwoorden. Binnen een aantal dagen zal een vrijwilliger van onze organisatie contact opnemen om vragen te beantwoorden of om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.