Regels & rangorde

Regels & rangorde

DUIDELIJKE REGELS

Roedelregels/rangorderegels 

Voor elke hond is het heel belangrijk om te weten op welke plek hij of zij in de rangorde staat in de roedel waar hij bij hoort. Bij honden onder elkaar is dat meestal snel duidelijk als wij ons er als mensen niet mee bemoeien.

Maar in een mensen-honden-roedel is dat nog wel eens anders en de meeste gedragsproblemen bij honden ontstaan doordat de plek in de rangorde niet duidelijk is voor de hond (ik noem hem ‘hij’ vanaf nu) is. Hij moet zonder enige twijfel weten dat hij de laagste in de rangorde is in een mensenroedel. Als dat goed duidelijk voor hem is, dan is dat niet alleen fijn voor de mensen in de roedel/het gezin, maar ook voor de hond zelf, want dan kan hij pas relaxen en zal hij geen gedragsproblemen geven. Onduidelijkheid is onzekerheid voor de hond en geeft hem heel veel stress.

Als de plek in de rangorde voor de hond niet duidelijk is, dan gaat hij zelf de plek van ranghoogste innemen en dan beginnen de problemen. Dan krijg je problemen als het janken als hij alleen moet blijven, trekken aan de lijn, grommen naar bezoek, grommen en uitvallen naar andere honden bij de wandeling, spullen vernielen, achter fietsers aanrennen of naar blaffen en zo kan ik er nog wel een aantal opnoemen.

Vooral honden die uit een asiel (uit het buitenland) komen weten heel goed hoe ze zo snel mogelijk hun plek in de roedel moeten veroveren en zullen dat vanaf dag 1 dat ze bij hun nieuwe roedel/baasje zijn ook gaan toepassen. Zij weten immers niet beter, in het asiel was dat de belangrijkste bezigheid in de roedel.

Daarom is het zo belangrijk dat je weet hoe je de hond kan laten weten dat jij de ranghoogste bent en dat hij onderaan de rangorde staat.

In het begin is het vooral belangrijk dat de hond de kans krijgt om zijn omgeving kan leren kennen, binnen en buiten. Vraag dan de eerste weken nog niet te veel van hem. Laat hem rustig wennen, ga ook niet gelijk naar een hondenschool, maar zorg eerst dat de band tussen jou en de hond goed is en dat het duidelijk is voor de hond hoe bij jullie de rangorde is en ook hoe jullie gewoontes zijn.

Pas wel al gelijk onderstaande regels toe, dat geeft hem duidelijkheid en dan voelt hij zich sneller en beter veilig in zijn nieuwe omgeving/roedel. Houd er wel rekening mee, dat de hond jouw stress heel goed voelt. Als jij relaxed bent, dan is de hond dat ook veel makkelijker.